Ga naar inhoud Nederland - Nederlands
HP.com NederlandProducten en DienstenOndersteuning en DriversOplossingenHoe te Kopen
» Neem contact op met HP
 
HP.com Nederland
Paginaopbrengst

Hoe HP de paginaopbrengst van inkjetprinters meet

 

»

Paginaopbrengst

Voor alle Deskjet, Photosmart en Officejet inkjetprinters en All-in-Ones die sinds juli 2005 zijn verkocht, publiceert HP cijfers over paginaopbrengst, gebaseerd op de industriestandaard voor het meten van inktcartridgeopbrengst (ISO/IEC 24711). (Zie voor cijfers over laserprinters Opbrengst meten: Color LaserJet-printers.)

Onder de ISO 24711-testrichtlijnen wordt een standaardset van vijf A4-pagina’s herhaaldelijk continu afgedrukt totdat de cartridge leeg is. Om verschillende redenen zijn deze testomstandigheden mogelijk geen goede weergave van de dagelijkse praktijk bij u. De paginaopbrengst volgens de ISO-norm dient daarom alleen te worden gebruikt als uitgangspunt voor verlijkingsdoeleinden, en niet om de werkelijke opbrengst van uw HP-printer en cartridge te voorspellen. De werkelijke opbrengst is zeer variabel, afhankelijk van de inhoud van de afgedrukte pagina’s, hoe vaak er wordt afgedrukt, de inkt die wordt gebruikt in de printerinstellingen en andere factoren. Dit wordt hieronder besproken.

De vijf standaard ISO-pagina’s hieronder bestaan uit een combinatie van tekst en afbeeldingen, in zowel zwart als kleur

De vijf standaard ISO-pagina’s
De vijf standaard ISO-pagina’s

De werkelijke opbrengst is afhankelijk van de documentinhoud. Zeer “compacte” documenten, zoals het onderstaande tekstdocument, kunnen een lagere paginaopbrengst hebben dan de ISO-norm, terwijl van minder compacte documenten, zoals het onderstaande diagram, meer pagina’s worden afgedrukt dan volgens de norm. Voor afdrukken waarin één kleur overheerst kan de opbrengst voor die kleur lager zijn, en hoger voor kleuren die niet veel worden gebruikt. De werkelijke opbrengst is afhankelijk van de inhoud die u afdrukt.

Compacte tekst Diagram Veel cyaan
        Compacte tekst Diagram Veel cyaan        

HP heeft een afzonderlijke opbrengstnorm voor het afdrukken van foto's. Zie Foto-opbrengst voor inkjetprinters voor meer informatie.

Sommige gebruikers drukken een paar pagina’s per keer af en maken eens in de paar uur of paar dagen afdrukken. In zulke "aan/uit"-omstandigheden gebruiken inkjetprinters een kleine hoeveelheid inkt voor het openhouden van de spuitopeningen en het goed laten vloeien van de inkt. Dit is essentieel voor de gezondheid van uw printer en zorgt ervoor dat uw afdrukken van dezelfde goede kwaliteit zijn als toen uw printer nog nieuw was. De opbrengst kan echter lager zijn dan wanneer u dezelfde inhoud continu zou afdrukken.

Sommige HP inkjetprinters gebruiken inkt uit de eerste cartridges die zijn geïnstalleerd voor het opstarten van de printer. Dit eenmalige inktgebruik is niet opgenomen in de ISO 24711-test en kan invloed hebben op de opbrengst voor uw allereerste cartridge. Bovendien wordt bij sommige HP inkjetprinters een “introductiecartridge” meegeleverd in de doos, waarmee u mogelijk minder afdrukken kunt maken dan met een vervangende cartridge van HP. Op de verpakking van de HP printer is aangegeven of er introductiecartridges worden meegeleverd met de printer.

Zie voor meer informatie over de manier waarop HP inkjetprinters inkt gebruiken koppeling naar artikel over inktverbruik.

Methode voor het testen van de paginaopbrengst van inkjetprinters

HP publiceert gegevens over paginaopbrengst op basis van de ISO-norm voor het meten van inktcartridgeopbrengst (ISO/IEC 24711):

  • De test is gebaseerd op een standaardserie van vijf pagina's die onafgebroken wordt afgedrukt totdat de cartridge leeg is. Een cartridge is leeg wanneer de testpagina’s vager worden of, bij sommige printers, wanneer de printer automatisch stopt omdat deze detecteert dat de inkt op is.

  • Om de verschillen die kunnen optreden te verklaren worden minimaal 3 cartridges van elk type getest in alle drie printers.

  • De ISO-test houdt geen rekening met de inkt die bij het opstarten van de printer wordt gebruikt. Volgens de norm dienen de cartridges na het opstarten van de printer te worden verwijderd en vervangen door nieuwe cartridges voordat de opbrengst wordt gemeten.

Details van de ISO/IEC-afdruknormen kunt u vinden op www.iso.org/jtc1/sc28.

Wat is ISO?

ISO (International Organization for Standardization) is ‘s werelds grootste ontwikkelaar en uitgever van internationale normen.

ISO is een netwerk van nationale norminstituten uit 157 landen, op basis van één lid per land. Het systeem wordt gecoördineerd vanuit een Centraal Secretariaat in Genève (Zwitserland).

ISO is een onafhankelijke organisatie die een brug vormt tussen de publieke en private sector. Enerzijds zijn veel aangesloten instituten onderdeel van de publiekelijke organisatiestructuur van hun land of werken in opdracht van de regering. Anderzijds zijn andere instituten opgericht door landelijke samenwerkingsverbanden van bedrijfsverenigingen en zijn zij geheel geworteld in de private sector.

Daarom kan met ISO een consensus worden bereikt over oplossingen die zowel voldoen aan de eisen van het bedrijfsleven als aan die van de samenleving in bredere zin. Zie voor meer informatie over ISO http://www.iso.org

Hoe HP gegevens over paginaopbrengst bekendmaakt

HP publiceert specifieke cijfers over de paginaopbrengst voor de cartridges die worden aanbevolen voor elke inkjetprinter. Over het algemeen is dit de opbrengst volgens de ISO-norm. Cartridges die vooral worden gebruikt voor het afdrukken van foto’s vormen een uitzondering. Voor deze cartridges publiceert HP foto-opbrengsten (zie koppeling naar artikel over foto’s)

Voorbeeld van afzonderlijke opbrengsten op verpakkingen van HP-printers
Voorbeeld van afzonderlijke opbrengsten op verpakkingen van HP-printers

Voor bepaalde printers met afzonderlijke kleureninktcartridges publiceert HP cijfers over de paginaopbrengst bij 3-kleurenafdrukken. De gecombineerde opbrengst is gebaseerd op de ISO 24711-methode voor rapporten, die een gemiddelde rapportopbrengst voor de cyaan, magenta en gele inktcartridges verzorgt. Zwart wordt gerapporteerd als afzonderlijke opbrengst.

Voorbeeld van afzonderlijke opbrengsten op verpakkingen van HP-printers
Voorbeeld van afzonderlijke opbrengsten op verpakkingen van HP-printers

De meeste HP inkjetcartridges kunnen in meer dan één printermodel worden gebruikt en de opbrengst voor bepaalde cartridges kan van printer tot printer verschillen, hoewel dit verschil meestal klein is. Over het algemeen stelt HP de referentieopbrengst van cartridges vast op basis van de opbrengst van de allereerste printer waarin deze cartridge werd gebruikt. Hierdoor kan de referentieopbrengst van de cartridge afwijken van de opbrengst die is gepubliceerd voor uw computer met deze zelfde cartridge. De referentieopbrengst van HP inkjetcartridges wordt altijd vermeld als afzonderlijke, niet gecombineerde opbrengst. In het onderstaande voorbeeld werd de Deskjet 6540 gebruikt om de referentieopbrengst voor de cartridges 94 en 95 vast te stellen.

Nummer Referentieopbrengst
voor cartridge
Deskjet 6540 Deskjet 6620 Photosmart B8350 Officejet H470
94 480 480 490 480 500
95 330 330 330 310 330

De opbrengst wordt voor afzonderlijke cartridges gerapporteerd, maar tijdens de test zelf zijn alle cartridges geïnstalleerd. Bij het afdrukken van tekst en afbeeldingen gebruiken inkjetprinters vaak inkt van meer dan een cartridge. Zie Foto-opbrengst voor inkjetprinters voor meer informatie. In veel gevallen kan in HP-printers meer dan één type cartridge in een bepaald printervak worden geplaatst, waardoor verschillende combinaties van cartridges mogelijk zijn. In dergelijke gevallen kan de opbrengst van een cartridge worden beïnvloed door de andere cartridges die in de printer zijn geïnstalleerd. De specifieke cartridgecombinaties die zijn gebruikt voor onze printeropbrengsten zijn opgenomen op onze website voor de paginaopbrengst van printers

Voor sommige oudere HP-printers en -cartridges en cartridges die vooral worden gebruikt voor afbeeldingen van groot formaat zijn er geen paginaopbrengsten

Advies van HP

Houd er rekening mee dat de paginaopbrengst slechts een van de kostenfactoren is en dat factoren als kwaliteit, betrouwbaarheid, capaciteit en efficiëntie ook van invloed zijn op de kosten. Een product waar u van op aan kunt, bespaart u uiteindelijk tijd en geld. Houd bij de aanschaf van een inkjetprinter zeker ook rekening met uw persoonlijke afdrukwensen.
Print versie
Privacyverklaring Het gebruik van deze site betekent dat u instemt met de juridische voorwaarden
© 2021 Hewlett-Packard Development Company, L.P.